fredag 19. mars 2010

KAROLINE E R FOTOGRAF. AV NATUR.


Foto: Annicken Dedekam Råge

Bloggen til Karoline er allerede full av undervisning. Noen lærer seg foto, andre ER fotografer. I utplassering får hun utløp for det meste i faget.

Når jeg kommer til det lille, intime studioet til Hans Fredrik Asbjørnsen i Industrigaten på Majorstua, er Karoline allerede godt i gang med arbeidsdagen. Her er det shoot på gang, og det er rigget til i studio med et helt kjøleskap med produkter i. Jeg treffer stylisten, som ordner alt omkring produktene.

KUNDEN ER DRONNING
Deretter kommer kunden, i dette tilfellet en AD fra et stort byrå. Det er hun som til slutt er ansvarlig for produktet. I dette tilfellet er dermed fotografen en underleverandør i kjeden. Dette er en person som tar større plass enn de andre i det lille lokalet. Og det får kunden alltid lov til.

Kunden er dronningen (kongen) av oppdraget og får lov til å være litt mer selvhøytidelig enn alle andre under en jobb. Det er tross alt kunden som betaler. Det vet kunden, og det vet fotografen. På en annen side har kunden valgt fotografen på grunn av en viss kompetanse han eller hun har, og da er det at noe rart inntrer; en form for likestilling. En teamfølelse oppstår. Kunden trenger fotografen og fotografen trenger kunden. Resten er spill for galleriet.

BILDER TIL EN ÅRSRAPPORT
Bilder fra shootet skal benyttes i et større foretaks årsrapport. Dette viser blant annet hvilket nedlagsfelt og marked fotografen har.

En fotograf tar ikke bare bilder av rosa modeller som står avbildet i blanke ungdomsblader. Og kjære foreldre, ikke fortvil, den målbevisste fotostudenten vil ha nok å gjøre i forbindelse med produksjon av brosjyrer, kataloger, annonser, pressebilder, bildebehandling, informasjonsarbeid, og ja - årsrapporter. Så tar de også motebilder, men det er å regne som på fritiden i fotografens verden. En pressefotograf er som regel ansatt i en avis, men det er også mange som lever godt av sitt frilans-arbeid.

FERSK KAFFE OG LÆRLINGAVTALE
Karoline løper til kaffemaskinen når jeg kommer, og jeg blir servert deilig, fersk kaffe. På maskinen har hun allerede oppe en retusj-oppgave, av en ribb (fortgående plastbåt) hvor bakgrunnen skulle fjernes. Mer om den og andre jobber hun har gjort, kan du se på bloggen hennes, her: http://blogg.billehaug.net/

Hans Fredrik har bakgrunn som assistent for C.F. Wesenberg. Sistnevnte har vært involvert i å skrive lærebøker i foto - de finnes det mange av på skolen. Se etter navnet. Mer om Hans Fredrik kan du finne her: http://hansfredrik.com/

Sammen forsøker de to nå å få til en lærlingavtale for Karoline, og vi heier på den. Fotograf er hva Karoline er, og hva hun vil jobbe med i fremtiden. Som lærere kan vi vel si at vi har lykkes med å peke en person i riktig retning.

OM BLOGG
En generell kommentar om blogg til alle i utplassering: Når dere lager blogg, se på hva de andre gjør! Bloggen til Karoline og andre er et svært godt dokumentert arbeid som viser hva eleven kan.

Her kan potensielle arbeidsgivere se hva dere kan og få et inntrykk av hvem dere er. Mest av alt er dette en reell portfolio som er et fantastisk arbeidsverktøy. Se på bloggen din - hva kan du gjøre mer eller bedre? Ha for vane å strekke deg det lille ekstra.

Ingen kommentarer: