mandag 26. oktober 2009

5 OM GANGEN!



Det man lærer av et prosjekt som utplassering, er kanskje først og fremst å vurdere sine muligheter i markedet. Det som nok har karakterisert flere av utplasseringselevenes arbeid med å skaffe seg jobb, har vært det evige fokuset på å smi mens jernet er varmt. Når en har en postitiv jobbsamtale og mulighet på en fredag, kan en ikke vente til neste fredag med å gjennomføre avklaringsprosessen. Man må altså ta denne oppfølgingstelefonen på mandag, men helst tirsdag morgen eller formiddag for å unngå mangdagsmøtene i bedriften. Onsdag morgen er siste frist for forrige ukes aktiviteter, ellers kjølner kontakten man hadde, og man må starte kommunikasjonen på nytt. På mandag, tirsdag og onsdag har arbeidsgiver deg friskt i minne, og ennå et positivt inntrykk fra siste telefonsamtale.

NETTVERK
Å bruke nettverket sitt og ikke minst andres nettverk og lage nettverkskart, har også vært noe lærerne har vært svært opptatt av at elevene skulle benytte seg av og gjøre. For ikke å snakke om å hjelpe hverandre der det hadde vært mulig.

FØLG VEILEDNINGEN
I tillegg til dette, må en ta høyde for at elever på videregående er unge mennesker uten særlig mye arbeidserfaring. Derfor er veiledningen et viktig innslag. Men husk at den nøyaktige oppfølgingen er like viktig for at det skal fungere. Man kan ikke si at man har "forsøkt alt" uten virkelig å ha forsøkt alt, eller å dokumentere at man har forsøkt alt. Vi vet at terskelen for å ta kontakt kan være høy, men dette er også en viktig læring for at man skal lykkes i utplassering. Alle elever får også hjelp til å håndtere nederlag ved avslag. Arbeidsgivere kan være tøffe og lite medfølende i en slik sårbar fase.

5 SØKNADER UTE
Lærerne stresser at hver elev skal ha fem søknader ute samtidig, og straks erstatte et negativt svar med en ny søknad. Søknaden skal tilpasses enhver bedrift, fordi man skal ha researchet - på nett eller via telefonsamtaler - hva denne bedriften står for, og man skal fremheve hvorfor man blir motivert av å jobbe i nettopp denne bedriften. Denne øvelsen består i å analysere. Det er lønnsomt både for deg selv og for bedriften, fordi du virkelig finner en forståelse av hva arbeid der kan gi deg som arbeidstaker. Det er lett å tenke seg at dette kan bli et fruktbart forhold.

KILDER?
Ingenting kommer av seg selv, og vi kommer ikke unna å stille spørsmålene; har du fulgt opp telefonsamtalen og hvordan? Har du fem søknader ute samtidig? Når du kan svare konstruktivt på disse spørsmålene, vet du hvor du står.

Hvilke kilder har du benyttet for å finne arbeidstakeren?

Finn? Nav? Google? Lokalavisa? Riksdekkende aviser? Venner? Familie? Fagblader? Aktiv i Oslo?

Ingen kommentarer: