tirsdag 17. februar 2009

Lys - en liten detalj med stor betydning



Tekst: Mari Tangevold foto: Hotell Cæcar

Sist fredag var jeg så heldig å fikk lære litt om lys i produksjonen. Derfor tenkte jeg at jeg kunne skrive det ned så alle kunne lære av det. Selv kunne jeg lite om lys, men etter en halv dag med leksjon fikk jeg lært en god del. At noen lyssetter er noe man egentlig ikke tenker over, fordi alt virker så fortrolig på TV. De man ser i Cæsar er jo de som bor der, og det er jo de som skrur på lyset. Eller er det, det? Jeg må nok skuffe dere der men det er en egen jobb, og du verden så stor betydning det har. Hvordan skulle serien klart seg hvis alt på skjermen var svart?

De som jobber med lys er delt opp i forskjellige grupper. Det er egne folk når de filmer i studio og egne på 2unit (Når man filmer i andre locationer enn studio). I studio er de igjen delt inn i to. Den ene sitter ved lyspulten nede ved studio og styrer lamper. Lampene blir styrt manuelt. Den andre sitter oppe på lysregien i mørket. Her måler han lyset og har ansvaret for å ta opp alt. Det er han som sier når han tar opp. Grunnen for dette er at lyset må være perfekt før de kan starte å ta opp. Både den som sitter i lysregien og i studio kan kommunisere med hverandre. Hvis han som sitter i lysregien ikke er fornøyd, sier han i fra og den nede i studio må rette på feilen.

Ute på 2unit møter man mange utfordringer. Det vanskeligste er å lyssette innendørs og spesielt utesteder. Grunnen som er vanskelig å filme på utesteder er fordi scenene ofte er om kvelden. Da er man nødt til å stenge alt lys som kommer utenifra og bare bruke lamper inne. Det sier seg selv at om kvelden er det mørkt og da kan det ikke komme dagslys gjennom vinduet.

Det som er viktig å tenke på når det gjelder lyssetting på TV er at personen får delt opp ansiktet i to. Den ene siden skal være lysere enn den andre. Ideelt blir det brukt tre lamper på en person. Den ene skal peke foran skrått fra siden og treffe den ene halvdelen i ansiktet. Det er den lampa som skal være sterkest. Den andre lampa kalles et utfyllingslys og skal dekke opp den mørke siden. Dette er fordi at den andre halvdelen ikke skal være helt svart. Man fyller da opp ansiktet slik at man ser øynene. Dette lyset skal ikke være like sterkt som det første. Det siste lyset kalles et spisslys og plasseres bak personen. Dette lyset brukes for å lage tegninger på personen. Altså en lysstrek på f.eks. skulderen. Når man bruker dette kommer personen mer fram og den skilles fra bakgrunnen. Dette brukes også i fotosammenheng.

Når jeg var med nede i studio fikk jeg ta del i lyssettingen. Det er sikkert hundre lamper oppi taket, og kanskje flere enn det også. Man starter med å se på oppspillet. Et oppspill er når skuespillerne går igjennom replikker og scenen. Lysfolkene sin oppgave her er å se hvor de beveger seg, for senere å lyssette dette. Et eksempel er hvis Eva og Julie sitter i lobbysofaen og snakker. Da må man stille inn forskjellige lamper på disse to, med tanke på mørk og lys side i ansiktet. I lampene er det noen klemmer man kan skru på. Dette gjør at lampa kan vris rundt sin egen akse. En annen klemme er for hvor lyset skal peke, det fins også flere klemmer til å stille f.eks. hele lampa opp og ned, men disse brukes ikke. Man stiller lyset der man tror det treffer, så går man bort til personen, stiller seg likt som den og ser i lampa. Om personen sitter i sofaen må man bøye seg ned, slik at du sitter på samme høyde og sted som personen. Når du kikker i lampa ser du om den treffer deg. Gjør den ikke det må du bort å stille på lampa igjen helt til den treffer riktig.

Det er også en stor forskjell på TV-lys og konsertlys. Hovedtanken med konsertlys er at det skal være mest mulig lys. Personene på scenen skal være lyssatt hele tiden, og derfor er det bare å lyssette mest mulig. Man bruker også forskjellige fargerfiltre som blinker annen hver gang for å gi liv til scenen. Men det er forskjellig. Dette trekker også oppmerksomhet for øyet. Når det gjelder TV-lys er det hovedregelen som står over. Derfor er det stor forskjell på om du skal lyssette på TV eller en konsert.

Håper dere lærte noe av dette, det gjorde i alle fall jeg :)

Ingen kommentarer: